Ezek idén a top HR-es területek a magyar cégeknél

Ezek idén a top HR-es területek a magyar cégeknél

A HR Portál minikutatása keretében megkérdezett cégek többségének véleménye szerint 2013-ban a stratégiai munkaerőtervezés állt a prioritások között az első helyen, bár volt, aki a dolgozói elkötelezettség növelését tette a lista élére. Jól érzékelhető tendenciának látszik a változásmenedzselés felértékelődése, de a rangsor szinte sehol nem változott az utóbbi években.

A Vajda Papírnál a HR stratégiai fontosságú lesz 

A Vajda Papír Kft.-nél a dolgozói elkötelezettség fenntartása az elsődleges - mondja Homonnai Tamás HR vezető. Másodsorban a változásmenedzselést említi, illetve a vezetői készségek részben ebből következő fejlesztését. A HR-prioritások között fontos a munkavállalók képzése és ösztönzése. A Vajda Papír Kft. számára kiemelt az elkötelezett, eredménycentrikus munkavégzés, amelynek során a cég igyekszik a megfelelő munkakörnyezetet folyamatos újítások révén is továbbfejleszteni. Ez a pluszprioritás egyértelműen a vállalat ágazati adottságából adódik: a papírfeldolgozás területén tevékenykedő cég számára szükséges szaktudást az iskolapadban nem lehet elsajátítani. "Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nekünk kell kiképezni a saját munkavállalóinkat, ami a cégünknél használt összetett és igen fejlett technológiák miatt hosszú időt, esetenként akár egy évet is igénybe vehet" - mondja Homonnai Tamás. 

"Az elmúlt időszakban több olyan kezdeményezés is indult a vállalatnál, amely lehetőséget kínál arra, hogy az itt dolgozók érezzék, egy csapat megbecsült tagjai. Saját belső hírlevelünk, a családi nap, egészségügyi masszázs bevezetése, a munkavállalóink hozzátartozói számára szervezett Mikulás-ünnepség, valamint gyárlátogatás mind erősítheti ezt az érzést. Emellett bátorítjuk az alkalmazottainkat, hogy ha költségcsökkentési, vagy éppen hatékonyságnövelési ötletük van, akkor azt ne tartsák magukban, osszák meg a vezetőséggel. Idén is szeretnénk ezt az irányvonalat erősíteni" - teszi hozzá. 

A sorrend lényegében nem rendeződött át, a legnagyobb hangsúly mindig is a fejlesztésen és az ösztönzésen volt. A változásmenedzsment szerepe azonban az elmúlt időszakban érezhetően felértékelődött, ami abból adódik, hogy az utóbbi években rendkívül dinamikusan fejlődött a Vajda Papír. Homonnai Tamás rövid távon azzal számol, hogy maradnak a jelenlegi HR-prioritások. Úgy tapasztalja, a válság felértékelte a HR szerepét, egyre nélkülözhetetlenebb eleme a vállalati működésnek és a menedzsment is stratégiai fontosságúnak kezeli.

Szerző: Vámos Éva

Megjelent: 2013.3.11.

Forrás és a cikk többi része: http://www.hrportal.hu/hr/ezek-iden-a-top-hr-es-teruletek-a-magyar-cegeknel-20130307.html